Գյումրի-Լենինականի ամենահայտնի, ամենամեծ ու քանդակազարդ հյուրանոցը «Շիրակ»-ն էր, որն իր գոյության 50 տարվա ընթացքում, դժբախտաբար, վաստակեց նաեւ «ամենատխուր» բնորոշումը: 11-հարկանի կառույցն իր պատմություն 30 տարիներն անցկացրել է սպասումով՝ երկրաշարժից հետո նորոգվելու, հիմնանորոգվելու, վերին հարկերը կրճատելով, մի մասը գոնե պահպանելու տասնյակ իրականություն չդարձած ծրագրերով: Ի վերջո, այն դարձավ փլատակ, աղբանոց, խոր վերք, որ դեռ ընդգծված մնում է քաղաքի դիմագծին: 2017թ․ նոյեմբերին ՀՀ կառավարությունը հավանություն է տվել Գյումրիի «Շիրակ» հյուրանոցի հողամասը սեփականության իրավունքով «Բասենի Գովք» ՍՊԸ-ին տրամադրելու նախագիծին: Ներդրողը պարտավորվում է իրականացնել մեկ միլիարդ դրամի ներդրում՝ ստեղծելով քառահարկ սպասարկման կենտրոն՝ 100-150 նոր աշխատատեղով:Օրերս սկսվել է ապամոնտաժման աշխատանքները, փլատակներից մաքրվում է տարածքը: Սեփականատերը պարտավորվել է պահպանել «Շիրակ» հյուրանոցը զարդարող քանդակագործ Ֆերդինադ Առաքելյանի «Հյուրընկալություն» հարթաքանդակը: Հերթական անկատար որոշումը չդառնալու համար՝ կառավարությունը 3 տարի ժամկետ է սահմանել գործարարի համար: Շիրակ հյուրանոցի հարթաքանդակ Քանի դեռ Լենինականի «Շիրակ» հյուրանոցը քայքայվում էր, Գյումրիում անցնող տարիների ընթացքում սկսեցին կառուցվել նոր հյուրանոցներ: Դոն Կիխոտների բիզնե՞ս, թե՞ փոքր քայլերով բիզնեսի զարգացումԳյումրիում առաջինը՝ 1996թ., Գերմանիայի Կարմիր Խաչը հիմնեց «Բեռլին» հյուրանոցը: Այն կառուցվեց սոցիալական բիզնեսի սկզբունքով, որն օգնելու էր հարեւանությամբ կառուցված «Բեռլին մոր եւ մանկան բժշկական կենտրոն»-ին: Մինչ այժմ էլ այդ նույն առաքելությամբ գործում է, հոգում է «Բեռլին» պոլիկլինիկայի էներգիայի, ջեռուցման ծախսերը, ինչն ավելի է դժվարացրել ու պատասխանատու դարձրել հյուրանոցի գործունեությունը: Տարիների ընթացքում այն նաեւ որդեգրեց արվեստի ուղղությունը, այժմ արդեն «Բեռլին Արտ հոթել»-ն առաձնանում է ոչ միայն գեղագիտական ձեւավորմամբ, արվեստի գործերի բազմազանությամբ, այլեւ այստեղ հաճախակի կազմակերպվող մշակութային տարբեր միջոցառումներով: Փոփոխությունների ու հյուրանոցային բիզնեսի խնդիրների մասին խոսում է 22 տարի հյուրանոցին հետեւած, «Բեռլին Արտ հոթել»-ի տնօրեն Ալեքսան Տեր-Մինասյանը. «Հյուրանոցը Դոն Կիխոտների բիզնես է, լրիվ էնտուզիազմի վրա է մինչեւ հմի էղել, պատահական ներդրողների վրա հիմնված բիզնես, որը գոյատեւելու բարդ ընթացք է ունեցել: Բեռլին հյուրանոց Ուտոպիստների բիզնես է, որովհետեւ շատ ցածր զբաղվածություն է ապահովում: Եթե հյուրանոցը 60%-ից ցածր զբաղվածություն ունի, արդեն եկամտաբեր չէ: Ողջ աշխարհում է այդպես»: «Բեռլին Արտ հոթել»-ն ունի 15 սենյակ, գները տատանվում են 20 000-32 000 դրամի սահմաններում, որը ներառում է նախաճաշը: Այս գինը համարվում է շատ ցածր, երբ համեմատում են իրենց պայմանները երեւանյան հյուրանոցների պայմանների հետ: Բայց ինչպես բոլոր հյուրանոցները, Գյումրիում եւս գները շատ ճկուն են: 03.03.2018 | 10:00 Գյումրիի հյուրատներն ու հոսթելները սկսում են «շնչել» «Եթե դրանից էլ էժան լինի, կարելի է չաշխատել: Ձմեռը մենք զբոսաշրջիկներ չունենք համարյա, բայց հյուրանոցը ջեռուցում ենք: Օրինակ, Բաթումիում ամառը բացում են հյուրանոցը, ձմեռը՝ փակում, կամ Ավստրիայում ձմեռը բացում են, ամառը՝ փակում: Մյուս կողմից, մենք չենք կարող մեր ամբողջ անձնակազմին ասել՝գնացեք 6 ամիս ուրիշ գործ գտեք, հետո հետ արեք: Մենք ունենք մասնագետների խնդիր, գերադասում ենք կայուն աշխատավարձ տալ ու գոյատեւել»,- ասում է Ալեքսան Տեր-Մինասյանը:Անաստղ ենք, բայց տեսակով՝ աստղով ենքԻնչպես շատ տեղերում, այնպես էլ Գյումրիում հյուրանոցներն առաջնորդվում են էյնշտեյնյան ուսմունքով՝ հարաբերական են, հաճախ համեմատական ինքնագնահատմամբ: Կա հատուկ հանձնաժողով, որը, ստանդարտներին հետեւելով, շնորհում է աստղեր, բայց հյուրանոցներից ոչ մեկը շահագրգիռ չէ «աստղառատ» դառնալ: Booking.com-ում էլ հաճախ ոչ թե աստղերը, այլ հաճախորդների մեկնաբանություններն են վճռորոշ դառնում սենյակ պատվիրելու հարցում: «Սերվիս չունինք: Օտար լեզուների իմացությամբ, ադմինիստրատորի, խոհարարի, հավաքարի կարիք ունենք: Կարող է՝ օտար լեզու իմանա, բայց աշխատանքին չտիրապետի: Ադմինիստրատորը հյուրանոցի սիրտն է, պետք է կարողանա լավ ընդունել ու ճանապարհել հյուրին»,- ասում է «Գյումրի» հյուրանոցի սեփականատեր Լեւոն Գաբոյանը, որը դեռ տարիներ առաջ էր սկսել հյուրանոցային բիզնեսը, բայց պարբերաբար ընդհատել էր գործունեությունը: Երկու տարի առաջ է 110 սենյակներով «Գյումրի»-ն բացել իր դռներն ու զբոսաշրջիկի սպասում: Գյումրի հյուրանոց Ոչ միայն հյուրանոցային ծառայությունների ուսուցման դպրոցների բացն է նկատելի։ Քաղաքում կա մեկ այլ կարեւոր խոչընդոտ, որի մասին նշեցին հյուրանոցների սեփականատերերը. գյումրեցի ընտանիքներում հյուրանոցում աշխատելը կամ հյուրանոցային սերվիսի մասնագետ դառնալն այնքան էլ ընդունելի չէ: Մտածելակերպը փոխվել է, բայց դեռ արմատացած պատնեշներ կան, որ հաղթահարելու խնդիր ունեն: «Շատ դժվար է լուծել մատուցողի հարցը: Մեծ պահանջարկ կա լավ խոհարարի, ես շատ մարդիկ գիտեմ Գյումրիից, որ խոհարար են ու Երեւանում են աշխատում: Երազում են վերադառնալ ու այստեղ աշխատել, բայց եթե լինի Գյումրիում աշխատանք, այսինքն՝ վճարեն այնքան, որքան Երեւանում: Սակայն մայրաքաղաքում այցելուները շատ են, աշխատավարձն էլ բարձր է, այստեղ այդքան չեն կարող վճարել»,- կադրային խնդիրների մասին խոսում է «Նանէ» հյուրանոցի կոմերցիոն տնօրենի ժամանակավոր պաշտոնակատար Արզուման Հովհաննիսյանը:«Ես, որ գալիս էի այստեղ աշխատելու, գիտեի ինչ հաստատություն եմ գալիս, դրա համար խնդիր չի եղել: Անգլերեն լեզվի ու գրականության մասնագետ եմ, բայց երբ սկսեցի աշխատել հյուրանոցում, ուսումնասիրել եմ, կարդացել, հյուր ընդունելու ու ճանապարհելու կարեւոր մանրամասները»,- ասում է Լիլիթ Սարգսյանը: Նա արդեն երեք տարի է՝ աշխատում է «Նանէ» հյուրանոցում: Նանէ հյուրանոց «Նանէ»-ն նույնպես սոցիալական բիզնեսի մաս է: Այն հիմնել են լիբանանահայ Խաչատուրյաններ ընտանիքը: 1996թ. Գոհար Խաչատուրյանն այցելում է Գյումրի։ Տեսնելով քաղաքի վիճակը՝ որոշում է աշխատատեղեր բացելով օգնել: 1997թ. նրա որդիները քաղաքի կենտրոնում կառուցում են համալիրը: Երկու տարի անց սկսում է աշխատել հայտնի «Գոհար» համույթը՝ գյումրեցի 150 երաժիշտ-կատարողներով: Միաժամանակ, անվճար հիմունքներով իր դռներն է բացում երաժշտական դպրոցը, իսկ հարակից հյուրանոցային ու ռեստորանային բիզնեսներն իրենց փոքր եկամուտով օգնում են համույթին: Այն Գյումրիում ամենաթանկ հյուրանոցն է համարվում, որի հետ համաձայն չեն հյուրանոցում՝ հավատացնելով, որ 40 000-55 000 դրամով առաջարկում են ամենաշքեղ պայմանները՝ քաղաքի ամենախնամված վայրում ու ծառայությունների մեծ փաթեթով: «Հեռադիտակով» գործարարներըԳյումրիում տուրիզմը զարգացնելու կառավարության նախաձեռնությունը նպաստեց, որ գործարարները գնահատեն Գյումրիի բիզնես ներուժը: 2017-ից գործարարները սկսեցին գնել պատմական շինություններ Գյումրիի պատմական միջուկում: Առաջին ներդրմամբ Գյումրիում բացվեց «Պլազա Վիկտորիա» հյուրանոցը, որը համալրված է 24 սենյակներով, ունի ռեստորան, սրճարան: Բայց շահութաբեր ծանրաբեռնվածություն չի ապահովվում: Մտահոգող այս հարցի շուրջ հյուրանոցի տնօրենը լավատես է: «Ինչքան էլ մտավախություն ունենան սեփականատերը բիզնեսի եկամտաբերության հարցում, կարծում եմ՝ մինչեւ ներդրում չկատարվի, մինչեւ չբացվեն նման վայրեր, մինչեւ չաշխատեն հարակից բիզնեսները, զարգացումն ու հեռանկարը աղոտ կլինի»,- ասում է «Պլազա Վիկտորիայի» տնօրեն Լուիզա Բալասանյանը: Իսկ հյուրանոցների փորձառու տնօրենները չափավոր լավատես են, կարծում են, որ այս բիզնեսի զարգացման համար հարկավոր են որոշ արտոնություններ սահմանել, ինչը կօգնի ներդումներ կատարել ու եկամուտ ստանալ: Վիկտորիա պլազա հյուրանոց Հետագայում զբոսաշրջության հեռանկարները կանխատեսելով՝ պատմական վայրում պատմական շինություն ունենալու համար հայ եւ օտարերկրյա ներդրողները «Կումայրի» պատմաճարտարապետական արգելոց-թանգարանում տարածքներ են գնել: Առաջին ներդրողն էլ նախկին վարչապետ Կարեն Կարապետյանի ընտանիքն է, որի օրինակին շատերը հետեւեցին: Նախատեսում են կառուցել հյուրանոցներ ու հյուրատներ: Բիզնեսի ապագա հեռանկարները ճի՞շտ են կանխորոշվել, թե՞ ոչ… կախված է զբոսաշրջության զարգացման ծրագրերի իրագործման հետեւողականությունից: Իսկ այս ամենով շահագրգռված են ոչ միայն նոր ներդրողները.«Եթե Գյումրիում բացվեն նոր հյուրանոցներ ու նոր օթեւաններ, ամեն մարդ կգտնի իրեն հարմար հյուրանոցը, կավելանա մրցակցությունը, ինչը որակը կբարձրացնի, տուրիստական հոսքը կավելանա»,- ասում է Ալեքսան Տեր-Մինասյանը: «Ես կողմ եմ կառուցելուն, ինչ ուզում է՝ կառուցեն, թող կառուցեն, մենակ թե չքանդեն: Ինչ-որ մի բան կառուցվում է, ուրեմն էնտեղ աշխատատեղ է բացվելու»,- խոսքը լավատեսորեն ավարտում է Արզուման Հովհաննիսյանը:Անահիտ Հարությունյան (Գյումրի) Tweet Դիտում՝ 18629