Ararat Single Cask` «Մեկ վրձնահարվածի կտավ»

09.10.2017 | 17:13 Գլխավոր էջ / Նորություններ /
#ԵԿԳ #Ararat Single Cask
Հայկական կոնյակագործության 130-ամյակին ընդառաջ՝ Երեւանի կոնյակի գործարանը (ԵԿԳ) ներկայացրել է բացառիկ ապրանքանիշ`Ararat Single Cask (Ararat Մեկ տակառից) թունդ ալկոհոլային խմիչքը` թողարկված սահմանափակ քանակությամբ եւ համարակալված շշերով:  

Ararat Single Cask-ը պատրաստված է բացառապես Տավուշի մարզի խաղողից:

Հայաստանի հյուսիսարեւելյան այս տարածաշրջանը հայտնի է իր բնակլիմայական յուրահատուկ պայմաններով, ինչի շնորհիվ այստեղ ստացվող սպիրտը առանձնահատուկ «հնչեղություն» ունի: 

Հոկտեմբերի 6-ին Երեւանի կոնյակի գործարանի Բերդի մասնաճյուղում կայացավ Ararat Single Cask-ի շնորհանդեսը:

ԵԿԳ Բերդի մասնաճյուղում

Գործարանի արտադրության պետ Համլետ Անտոնյանը պատմեց Ararat Single Cask-ի ստեղծման մասին՝ խոստովանելով, որ հուզվում է, քանի որ այս խմիչքը բացարձակ նորարարություն է հայկական կոնյակագործության մեջ եւ իրական «կրաֆտ-պրոդուկտ» է հանդիսանում:

***

Համլետ Անտոնյան, Երեւանի կոնյակի գործարանի արտադրության պետ.

«Շատ հպարտ եմ, որ մենք կարողացանք ստեղծել այնպիսի խմիչք, որը ներառում է այս տարածաշրջանում ապրող ժողովրդի կամքի ուժն ու տոկունությունը, ինչպես նաեւ` այստեղի հրաշալի բնակլիմայական պայմանների բազմերանգությունը:

Ararat Single Cask-ը պատրաստվել է միմիայն պրեմիում դասի սպիրտներից` առանց հետագա կուպաժավորման: Կրկնակի թորման գործընթացը եւ հնացումը մեկ տակառում միայն ընդգծում են այս խմիչքի յուրահատկությունը:

ԵԿԳ արտադրության պետ Համլետ Անտոնյանը

Բացի այդ, Ararat Single Cask-ը Երեւանի կոնյակի գործարանի միակ արտադրանքն է, որը շրջանցել է ցրտով մշակման եւ ֆիլտրման փուլը, ինչի շնորհիվ ավելի են պահպանվել համային եւ բուրային հատկությունները: Այն ունի ծավալուն եւ հագեցած համ, բնույթը դրսեւորվում է ծխի եւ փայտի ներդաշնակությամբ` համեմված վանիլի, դարչինի եւ անգամ ծխեցված սալորաչրի նրբերանգներով:

57 աստիճան թնդություն ունեցող Singl Cask-ի ստեղծման համար ընտրվել է ընդամենը երեք տակառ, որոնցից ստացվել է 1440 շիշ: Յուրաքանչյուր շշի վրա հատուկ հրավիրված մասնագետի ձեռքով գրված է այն տակառի համարը, որում հնեցվել է սպիրտը:


Շշի պիտակների զուգակցմամբ երեւում է Արարատ լեռան ուրվագիծը, ինչպես նաեւ` ընդգծվում է խմիչքի գեղեցիկ երանգը, որը փորձագիտական հանձնաժողովը բնութագրել է որպես «հայկական աշնանային մայրամուտի գույն»:

ԵԿԳ արտադրության պետ Համլետ Անտոնյանը

Առանձնահատուկ է նաեւ խմիչքի` մինիմալիզմի շքեղության գաղափարը ընդգծող փայտյա փաթեթավորումը:


Ararat Single Cask-ը կարելի է օգտագործել որպես նախուտեստային խմիչք, ինչպես նաեւ` դեսերտային: Ապերետիվի դեպքում կարելի է ավելացնել կարծր սառույց կամ նախապես մի փոքր սառեցնել բաժակը»:

***

Ararat Single Cask-ը վաճառվելու է միայն Հայաստանում: DutyFree խանութներում այն վաճառքի կհանվի նոյեմբերի 1-ից, իսկ մանրածախ առեւտրի կետերում խմիչքը հասանելի կլինի դեկտեմբերի 1-ից:


0.75 լիտր տարողությամբ Ararat Single Cask-ի արժեքը 90 000 դրամ է՝ այն իսկապես գնահատողների համար է: Գեղարվեստորեն այս խմիչքը կարելի է բնորոշել որպես «մեկ վրձնահարվածի կտավ»` կատարված տակառից գավաթ ամենակարճ ճանապարհի տեխնիկայով:

***

Համլետ Անտոնյանն ասում է, որ Բերդի մասնաճյուղում տարածաշրջանի համայնքներից բերված ամբողջ խաղողն ընդունվում է` անկախ շաքարայնության աստիճանից: Խաղողի մատակարարների հետ ԵԿԳ-ն աշխատում է նախապես կնքված պայմանագրերի հիման վրա: Վճարումները կատարվում են բերքն ընդունելուց հետո`10 օրվա ընթացքում: Այս տարածաշրջանում գործարանը շուրջ 850 կնքված պայմանագիր ունի:

ԵԿԳ Բերդի մասնաճյուղում

ԵԿԳ Բերդի մասնաճյուղն ունի 15 մշտական աշխատող, մթերման ժամանակ ավելանում են եւս 15-ը: Որպես պրակտիկանտ այստեղ գալիս են նաեւ Գյուղատնտեսական ակադեմիայի ուսանողները, որոնք հետագայում գրանցվում են գործարանի բազայում:

Ի տարբերություն Արարատյան դաշտավայրի՝ Տավուշի մարզի խաղողը չի «թաղվում» հողի շերտի տակ, ինչը բերքն ավելի անպաշտպան է դարձնում: Համային հատկություններով այստեղի խաղողը  բացառիկ է՝ Բերդի մասնաճյուղի կողմից արտադրած կրկնակի թորումով կոնյակի սպիրտների 70%-ը դասվում է պրեմիում կատեգորիային: Այն շատ նուրբ է, բազմերանգ հոտային եւ համային հատկանիշներով:

ԵԿԳ Բերդի մասնաճյուղում

Յուրահատուկ են նաեւ մեմբրանային սկզբունքով աշխատող մամլիչները, որոնց շնորհիվ ստացվում է բարձրորակ քաղցու: Խաղողը ոչ թե տրորվում է, այլ հյութաքամ է լինում, ինչպես այստեղ ասում են` «հոգին մեջից դուրս է գալիս»: Մամլվածքը հանձնվում է գյուղացիներին, այն հետագայում կարող է օգտագործվել որպես վառելիք կամ անասնակեր:

ԵԿԳ Բերդի մասնաճյուղում

Թորման աշխատանքները տեւում են մոտ վեց ամիս` 24 ժամ, առանց հանգստյան եւ տոնական օրերի: Թորումից հետո ստացված սպիրտը լցվում է տակառներ եւ անցնում երկարատեւ հնեցման: Հնեցման արտադրամասը տարբերվում է բնականորեն ստեղծված կատարյալ պայմաններով: Կաղնե տակառները Արարատ կոնյակի գործարանի սեփական արտադրությանն են:

Մեկ տարվա ընթացքում սպիրտի մոտ երեք տոկոսը ցնդում է: Այս բնական երեւույթին ֆրանսիացիների կողմից տրվել է «հրեշտակների մասնաբաժին» բնորոշումը: Բուն կոնյակը ստեղծվում է Երեւանում՝ կուպաժի կենտրոնական արտադրամասում:

Աննա Բուբուշյան
Լուսանկարները՝ Էմին Արիստակեսյանի եւ Երեւանի կոնյակի գործարանի
Դիտում՝ 6486
Կարծիքներ

Հարգելի այցելուներ, այստեղ դուք կարող եք տեղադրել ձեր կարծիքը տվյալ նյութի վերաբերյալ` օգտագործելուվ Facebook-ի ձեր account-ը: Խնդրում ենք լինել կոռեկտ եւ հետեւել մեր պարզ կանոներին. արգելվում է տեղադրել թեմային չվերաբերող մեկնաբանություններ, գովազդային նյութեր, վիրավորանքներ եւ հայհոյանքներ: Խմբագրությունն իրավունք է վերապահում ջնջել մեկնաբանությունները` նշված կանոնները խախտելու դեպքում:



Ամենաընթերցվածը


Smartclick.ai
Quality Sign BW