Երեւան, 1 սեպտեմբերի /ՄԵԴԻԱՄԱՔՍ/. Հայ գինեգործների միության նախագահ Ավագ Հարությունյանի կանխատեսմամբ, այս տարի հանրապետության գինու եւ կոնյակի արտադրողները ձեռք կբերեն 100-105 հազար տոննա խաղող: Նախորդ տարվա խաղողի մթերման ընդհանուր ծավալը կազմել էր 96 հազար տոննա: ՄԵԴԻԱՄԱՔՍ-ին տված հարցազրույցում Ավագ Հարությունյանն ասել է, որ մոտ 80 հազար տոննա խաղողը կօգտագործվի որպես կոնյակի հումք, եւ միայն 20 հազար տոննայից կպատրաստվի գինի: Այս տարվա մթերման սեզոնը սկսկվի սովորականից 10 օր շուտ: 15 օրից զանգվածային գնումներ կսկսեն իրականացնել կոնյակի արտադրողները, իսկ գինեգործական ընկերությունների մթերման սեզոնը կտեւվի սեպտեմբերի 25-ից մինչեւ հոկտեմբերի 10-ը: Նախնական հաշվարկներով, Արարատյան դաշտավայի եւ Հայաստանի հյուսիս-արեւելքի` կոնյակի պատրաստման համար օգտագործվող խաղողի գինը մեկ կիլոգրամի համար կկազմի 120-140 դրամ, իսկ գինու տեսակինը` 140-170 դրամ: Վայոց Ձորի մարզում գինու տեսակի խաղողի նախնական գինը կկազմի 175-190 դրամ եւ կարող է աճել եւս 20-30 դրամով` կախված հումքի որակից: Սպասվում է, որ Հայաստանում այս տարվա խաղողր բերքի ընդհանուր ծավալը 10-15 հազար տոննայով կգերազանցի նախորդ տարվա ցուցանիշները: 2005 թվականին հանրապետության խաղողի բերքի ընդհանուր ծավալը կազմել էր 164 հազար տոննա: ՄԵԴԻԱՄԱՔՍ Tweet Դիտում՝ 7842